Om mij heen gaat alles gewoon door alsof er niets gebeurd is. Maar voor mij staat de wereld even stil en heb ik moeite om de draad van het dagelijkse leven weer op te pakken.Mijn hoofd is een zeef, ik vergeet afspraken en ik doe onlogische dingen. Er komt weinig initiatief uit mijn handen en ik merk dat verdriet verlammend werkt.
Ik slaap weinig maar soms met een medicijn lukt het wel. Dan word ik ’s morgens wakker en besef ik ineens dat ik mijn moeder nooit meer zal zien of spreken. Ik krijg acuut pijn in mijn buik.
Soms ben ik even vergeten dat ze er niet meer is en dan sta ik op het punt om haar te bellen of te appen. Op het moment dat ik mijn telefoon pak, schiet de realiteit me weer te binnen.
Rouw is rauw. Het doet pijn. Reacties als verdoving, ontkenning, emoties, cognitieve en fysieke reacties zijn heel normaal bij een verlies. Dat zien we bij het verlies van een geliefd persoon, maar ook bij andere verliezen, zoals het verlies van werk, het verlies van lichaamsfuncties of het verlies van huis en haard, bijvoorbeeld door een verhuizing of moeten vluchten. Rouw is de prijs die we betalen voor hechting en voor het rouwproces is tijd nodig. Hoe dat rouwproces verloopt en hoe veel tijd ervoor nodig is, is voor iedereen anders. Je gaat heen en weer tussen het verlies en je herstel. Op sommige dagen gaat het wat beter, en dan weer even niet.
Wel zien we een aantal aspecten die belangrijk zijn bij het verwerken van verlies en verandering, zoals aandacht en ruimte geven aan je verdriet. Het mag er zijn. Het is er toch al. Je hoeft je niet groot te houden of het te bagatelliseren. Daarnaast is het belangrijk in contact te blijven met andere mensen. Praten over je verlies en je verdriet. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. En vertrouw erop dat er een dag komt dat je je beter voelt. Alles verandert met de tijd. Ook gevoelens.
Mocht je opmerken dat de balans in het bezig zijn met het verlies en het bezig zijn met het herstel zoekt raakt, dan kun je hulp inschakelen van een professional. Wij van Bureau Geel zijn geen specialisten op het gebied van rouw, maar we kunnen je, mocht dat nodig zijn, verwijzen naar hulpverleners die dat wel zijn.
Wel kunnen wij je ondersteuning bieden bij herstel en het opnieuw vinden van een balans. In het omgaan met de nieuwe situatie of omstandigheden. In het richten op een nieuw hoofdstuk in je leven.
Als je daaraan toe bent…..