Blog Post

Gedachten zijn geen feiten

Elke Jaarsma-Blom • 30 november 2020
Iedereen die een mindfulness cursus heeft gedaan zal deze zin herkennen. Tijdens de 8-weekse training wordt op een zeker moment aandacht besteed aan gedachten. Je wordt dan uitgenodigd om gedachten eens te observeren voor wat ze zijn: mentale gebeurtenissen in het brein. Er van een afstandje naar kijken, zonder er in mee te gaan, zonder ze voor waar aan te nemen en zonder oordeel. Gedachten zijn wat ze zijn. Ze zijn niet per sé waar, ze zijn niet per sé niet waar. Het zijn gewoon gedachten.

De gedachte (of is het een feit?) dat gedachten geen feiten zijn kan heel wat discussies of filosofische gesprekken uitlokken, maar daar wil ik weg van blijven in deze blog. Waar ik nu op in wil zoomen zijn de gedachten waar je last van hebt. Waar je geen last van hebt hoef je niks aan te doen namelijk.

Gedachten waar je last van hebt zijn vaak gedachten die gaan over het zelf. Denk bijvoorbeeld aan:
- ik mag geen fouten maken
- ik doe er niet toe
- niemand zit op mij te wachten
- ik kan dit niet
- ik ben een slechte ouder
- als ze me leren kennen val ik tegen
en zo zijn er nog veel meer negatieve gedachten over het zelf waar mensen enorm onder kunnen leiden.

De redenen dat mensen zo negatief over zichzelf denken lopen uiteen maar vaak komt het toch op hetzelfde neer: We willen onszelf behoeden voor pijn. Pijn van afwijzing, van teleurstelling of van het gevoel dat we falen. We gaan onszelf vast naar beneden halen, om een ander voor te zijn. Zodat een ander ons niet in de grond kan trappen want dat hebben we zelf al gedaan. We zeggen alvast dat we iets niet kunnen, om de teleurstelling te verzachten als iets straks niet lukt. 

We maken hierbij een cruciale denkfout. Jezelf alvast afwijzen voorkomt namelijk niet de pijn van de afwijzing van de ander. En alvast zeggen dat je iets niet kunt zal de pijn van de teleurstelling niet verzachten. Je geeft er alleen jezelf een slecht gevoel mee, ongeacht van wat er gebeurt. Iets gebeurt of iets gebeurt niet. Daar hebben je negatieve gedachten helemaal geen invloed op! 
Als je stopt met negatief over jezelf te denken, dan beperk je je pijn tot alleen de pijn van de negatieve gebeurtenis waar je geen invloed op hebt. En van die pijn weet je van tevoren niet eens zeker dat die komt.

Omgekeerd geven positieve gedachten je een fijn gevoel. En positiviteit trekt positiviteit aan. Voor je het weet zit je in een opwaartse spiraal, in een positieve flow en zit je lekker in je vel.
Het enige dat je hoeft te doen is te geloven in de positieve gedachten over jezelf, over wie je bent, hoe je bent en wat je kunt. Die positieve gedachten zijn namelijk net zo waar als de negatieve gedachten over jezelf. En jij kunt er zelf voor kiezen wat je gelooft. Echt waar!

Nu even concreet. Ik hou er altijd van als je er echt iets mee kunt.
Maak eens een lijstje met je top 5 negatieve gedachten (over jezelf). En nuanceer deze gedachte eens. Zet er iets positiefs, iets vriendelijks tegenover. Zonder daarbij de realiteit uit het oog te verliezen, want dan wordt het ongeloofwaardig. Je moet er wel in gaan geloven tenslotte.
 
Bijvoorbeeld:
Ze zullen me wel niet leuk vinden -> Waarschijnlijk vinden ze me hartstikke leuk, want ik ben gewoon een leuk mens. En als ze me niet leuk vinden dan is het gewoon geen match. Ik vind zelf ook niet iedereen leuk.
of
Ik zal die baan wel niet krijgen -> Ik ga mijn best doen om aan te tonen waarom ik de oplossing ben voor dat bedrijf. Als blijkt dat ik dat niet ben dan was het waarschijnlijk ook niet leuk geworden als ik daar was gaan werken. Liefde en spanning komt altijd van twee kanten. Ook in een arbeidsrelatie. 

En nu kun je in je nieuwe, positieve gedachten gaan geloven. Gedachten zijn geen feiten. En jij kunt er zelf voor kiezen in welke gedachte je gelooft.
Makkelijker gezegd dan gedaan? Klopt. Maar het kan wel en het is effectief. Je kunt het op z'n minst proberen;)

Fijne dag!

Elke 

Contact naar aanleiding van deze blog? Laat je gegevens achter...

Share by: