Werkdruk, deadlines, veeleisende klanten, werkonderbrekingen....de meeste van ons maken het wel eens mee op het werk. Het zijn allemaal factoren die ons werk nou niet per sé aangenamer maken. Sterker nog, het kunnen stressoren worden die een burnout in de hand kunnen werken als we er te lang teveel van krijgen. Aan de andere kant hebben we ook uitdagende taken nodig, anders zouden we ons maar vervelen. Een beetje stress op het werk is dus onvermijdelijk en misschien zelfs wenselijk. Net zo wenselijk als tijd voor herstel na inspanning.
Het is goed om te weten dat veeleisende taken, ook wel "Job Demands" genoemd, als het ware te compenseren zijn met hulpbronnen, ook wel "Resources" genoemd. Demerouti en collega's ontwikkelden eind jaren '90 een werkstressmodel dat nog steeds veel gebruikt wordt in organisaties om de werkstressfactoren en de hulpbronnen in kaart te brengen. Dit model, het Job Demands - Resources Model genoemd, gaat uit van twee processen: het proces van de Job Demands, welke energie kosten en tot negatieve gezondheidseffecten en werkprestaties kunnen leiden. Het andere proces is dat van de hulpbronnen, welke energie opleveren en een positief effect kunnen hebben op de gezondheid en werkprestaties. Bij hulpbronnen kun je denken aan steun van collega's, feedback op je werk of goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden.
Met andere woorden, we hebben energiegevers en energienemers. En door de regie te nemen op deze twee kun jij je werkgeluk verhogen.
Om het bewustzijn te vergroten van de balans tussen taakeisen en hulpbronnen worden deze ook wel eens in een kwadrant geplaatst. Op de x-as staan de taakeisen, op de y-as de hulpbronnen. Beide gaan van laag naar hoog. Je kunt dit zien in de afbeelding.
Waar zou je willen zitten in het kwadrant? Hoge of lage taakeisen? Veel of weinig hulpbronnen?
We zien bijvoorbeeld dat lage taakeisen ook eigenlijk niet goed zijn. Het kan leiden tot apathie of verveling op je werk. En hoge taakeisen in combinatie met weinig hulpbronnen kan leiden tot een burnout.
Wat we nastreven is een uitdagende hoeveelheid demands (dat beetje stress dat ervoor zorgt dat we uitdaging, voldoening, zingeving ervaren) ondersteund door voldoende hulpbronnen. Dit kan leiden tot bevlogenheid, wat gezien kan worden als de tegenhanger van burnout.
Waar zit jij in het kwadrant als je de balans zou opmaken? En wat is voor jou een wenselijke situatie?
Om de regie in je energie te pakken zou je voor jezelf eens kunnen nadenken wat jouw werktevredenheid zou kunnen verhogen: meer of minder uitdaging? Meer hulpbronnen? Hoe zou dat er concreet uit kunnen zien en hoe zou je het kunnen aanpakken?
Soms zit het in heel kleine aanpassingen. Soms is er wat meer voor nodig.
In elk geval kun je een keer met een loopbaancoach sparren over je opties. We denken graag met je mee.
Dank voor je bericht, we nemen contact met je op!