Een positief zelfbeeld is superbelangrijk voor je welzijn. Een laag zelfbeeld kan zoveel aspecten van je leven beïnvloeden; niet alleen hoe je naar jezelf kijkt, maar ook hoe je in het leven staat en hoe je omgaat met uitdagingen.
Veel mensen ervaren periodes waarin hun zelfvertrouwen op de proef wordt gesteld. Je carrière, relaties, gezondheid of simpelweg de dagelijkse druk kunnen ervoor zorgen dat je zelfbeeld niet altijd even sterk is.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je een gezond, realistisch en positief beeld van jezelf ontwikkelt en behoudt? Het begint bij jezelf.
In deze blog willen we je wat tips en inzichten geven voor een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.
Je zelfbeeld wordt voor een groot deel gevormd door je gedachten. Hierover schreven we eerder in onze blog over zelfspraak.
Hoe vaak betrap je jezelf op negatieve gedachten zoals: "Ik kan dit niet", "Ik ben niet goed genoeg", of "Wat zullen anderen van me denken?" Deze innerlijke criticus die hier aan het woord is, kan je zelfvertrouwen behoorlijk ondermijnen, vaak zonder dat je het doorhebt.
De eerste stap naar verandering is het bewust worden van deze gedachten. Merk op dat je ze hebt. En vraag jezelf af of de gedachte waar is. Vaak is het iets waar je in bent gaan geloven, maar wat totaal niet op waarheid berust!
Door je bewust te worden van deze negatieve gedachten, kun je beginnen ze uit te dagen en te vervangen door positieve, vriendelijke en opbouwende gedachten.
Als je je bewust bent van je negatieve gedachten, dan kun je ze een sausje van vriendelijkheid geven. Beeld je in wat je zou zeggen tegen een goede vriend die in de situatie zit waarin jij zit: "Je denkt wel dat je het niet kunt, maar je voelt je op dit moment gewoon onzeker en dat zou iedereen zijn in deze situatie. Je kunt het best." Zoiets.
Een cruciaal onderdeel van een positief zelfbeeld is het ontwikkelen van zelfcompassie. Dit betekent dat je vriendelijk en begripvol naar jezelf kunt kijken, vooral op momenten dat je worstelt met onzekerheid of negatieve gevoelens. Veel mensen hebben de neiging om hard voor zichzelf te zijn wanneer ze niet voldoen aan hun eigen verwachtingen, maar zelfcompassie vraagt juist het tegenovergestelde: verzacht je oordeel en benader jezelf met vriendelijkheid.
Dit begint bij het herkennen en erkennen van je emoties. Stel dat je merkt dat je je onzeker voelt, zoals in het hierboven genoemde voorbeeld. In plaats van deze emotie weg te duwen of jezelf te bekritiseren ("Waarom voel ik me zo? Ik zou sterker moeten zijn!"), probeer je het gevoel te erkennen: "Ik voel me nu onzeker."
Erken dat dit gevoel normaal is en deel uitmaakt van het mens-zijn. Iedereen voelt zich wel eens onzeker of kwetsbaar. Je bent niet alleen. Dit inzicht kan je helpen om milder voor jezelf te zijn.
Zelfzorg gaat niet alleen over goed voor je lichaam zorgen, maar ook over zorgen voor je mentale welzijn. Vaak leggen we de lat voor onszelf hoog, zowel op het werk als in ons persoonlijke leven. We zijn druk en hebben weinig tijd om aandacht aan onze eigen behoeften te besteden. Hierdoor kan zelfzorg op de achtergrond raken. Toch is het belangrijk om tijd vrij te maken voor jezelf, echt!
Bewegen is een eenvoudige en effectieve manier om je zowel mentaal als fysiek sterker te voelen. En je hoeft echt niet dagelijks te gaan zweten in de sportschool, een wandelingetje na het eten doet al wonderen.
Daarnaast is het belangrijk om ontspanning in te plannen. Schrijf het in je agenda desnoods, want het is echt net zo belangrijk als die afspraak op het werk. Ontspanning kan van alles zijn, een wandeling in de natuur, een bad nemen, of simpelweg een uur voor jezelf om een boek te lezen — deze momenten zijn essentieel om weer in balans te komen.
De mensen om je heen hebben een grote invloed op hoe je je voelt. Mensen die je een slecht gevoel geven of die je onzeker laten voelen kunnen je energie kosten en je zelfbeeld aantasten. Positieve, ondersteunende relaties daarentegen helpen je groeien en geven je kracht.
Vaak denken we dat een positief zelfbeeld helemaal uit onszelf moet komen. Dat is niet zo. Ook de feedback, kritiek en complimenten van anderen dragen bij aan ons zelfbeeld. Andere mensen kunnen ons naar beneden halen of ons goed laten voelen. Maak gebruik van die wetenschap en omring je met mensen die je goed laten voelen. Zij die je steunen, die in je geloven, en die je inspireren, helpen je om positiever naar jezelf te kijken en versterken je zelfvertrouwen. Mensen die dat niet doen mag je loslaten. Je hebt er niks aan, aan die lui.
Het leven zit vol met dingen waar je geen controle over hebt. Vaak zijn we geneigd om ons hierop te focussen en er over te piekeren, wat gevoelens van frustratie en machteloosheid kan versterken. Door je aandacht te verleggen naar de zaken waar je wél invloed op hebt, zoals je eigen gedrag en keuzes, geef je jezelf de regie terug.
Een mooi voorbeeld is wat anderen 'wel niet van je zullen denken'. Hier hebben we totaal geen invloed op. Mensen denken toch wel wat ze denken en wij kunnen daar vrij weinig aan doen. Als mensen negatief over je willen denken, dan vinden ze wel iets negatiefs wat hun aannames bevestigt. Willen ze positief over je denken, dan vinden ze wel iets positiefs. Het enige dat wij kunnen doen is wat andere mensen denken loslaten en onszelf zijn.
En zo werkt het voor alles dingen in het leven: laat los waar je geen controle op hebt. Richt je op waar je invloed op hebt. Je eigen gedachten, goed voor jezelf zorgen, je omringen met mensen die je een goed gevoel geven en vriendelijk zijn naar jezelf. Een positief zelfbeeld begint bij jezelf.
Dank voor je bericht, we nemen contact met je op!